Informații generale

METODA DE PRODUCERE A APEI

Informaţii generale privind tipurile de tratare şi de dezinfecţie aplicate apei

Apa brută este extrasă din sursele de apă subterane sau de suprafață aflate în administrarea A.N.A.R. (Administrația Națională Apele Române) și aflate în exploatarea RAJA S.A. Apa brută nu îndeplinește întotdeauna condițiile de calitate necesare satisfacerii nevoilor consumatorilor. Apa în stare brută poate prezenta depășiri ale indicatorilor de calitate microbiologici și chimici, datorită încărcării cu substanțe organice, suspensii coloidale și alți impurificatori chimici. Prezența acestor impurificatori poate provoca probleme de sănătate consumatorilor, iar pentru a elimina aceste elemente indezirabile, apa trebuie supusă în unele cazuri unei tratării mecano-chimice.

Materia din apa brută este formată din material anorganic și organic, ca de exemplu minerale, materie organică, materiale sintetice, materie biotică (alge, virusuri, bacterii, etc.). Aceasta poate avea diferite caracteristici, de la benefice la toxice sau patogene. Materia din apa brută conține substanțele care determină turbiditatea apei, culoarea, gustul și mirosul. Prin aplicarea unor procedee fizico-chimice, apa este adusă la cerințele de potabilitate, conform Ordonanței nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman.

Tratarea chimică constă în introducerea în apa brută a unor reactivi chimici, cu scopul de a coagula particulele fine aflate în stare solubilă și coloidală în apă. Reactivul de coagulare are drept scop fixarea particulelor din apă care prezintă turbiditate sau opalescență, floculantul fiind astfel un accelerator de coagulare ce realizează un nivel avansat de purificare, prin scăderea opalescenței sau a turbidității. Materialele de coagulare cel mai des utilizate sunt sărurile de aluminiu și de fier. După reacția de coagulare – floculare din bazinul de contact, apa este supusă unui procedeu de filtrare prin nisip cuarțos, prin trecerea apei în filtre rapide sau lente, care pot fi închise (vertical) sau deschise (orizontale). Pentru corecții organoleptice (gust, miros, culoare) și îndepărtarea unor compuși secundari (nedoriți) posibil a fi formați în treptele de tratare, apa filtrată prin nisip cuarțos este supusă unei trepte de filtrare printr-un strat de cărbune granular activ.

Agentul dezinfectant se adaugă la finalul procesului de tratare și are rolul de a asigura calitatea microbiologică a apei, respectiv de a furniza apă ”sanogenă și curată”. Dezactivarea activității microbiologice din apă elimină riscul potențial de contaminări sau îmbolnăviri.

Apa potabilă tratată este stocată în rezervoare de înmagazinare și apoi este furnizată consumatorilor (în sistem gravitațional sau prin pompare).

În aria de operare RAJA funcționează 3 stații de tratare apă de suprafață. Reactivii utilizați în funcție de calitatea apei brute pot fi:

  • Coagulanți: policlorură de aluminiu, polihidroxiclorură de aluminiu, sulfat de aluminiu.
  • Floculanți: polisilicat de aluminiu.
  • Dezinfectanți: clor gazos, hipocloritul de sodiu.

Toți reactivii utilizați în procesele de tratare a apei potabile dețin avize sanitare emise de Ministerul Sănătății – Institutul Național de Sănătate Publică.

În cazul surselor de apă subterană, în majoritatea cazurilor se utilizează doar dezinfecția finală cu o substanță clorigenă.

La nivelul surselor subterane cu neconformități ale indicatorilor fier și/sau mangan, se aplică un procedeu de tratare care utilizează oxidarea pentru insolubilizarea compușilor metalici dizolvați și filtrarea mecanică pentru reținerea acestora.