Bucurie mare astăzi, 2 martie 2023, în rândul elevilor Școlii “Jean Bart” din municipiul Constanța, care au participat la o lecție specială chiar la sediul central al companiei de apă RAJA S.A. Vizita prichindeilor din clasele a II-a și a III-a, însoțiți de învățătoarele Elena Rățoi și Ion Florentina, se înscrie în calendarul Programului național Școala Altfel 2023.
Cu toate că au evadat din spațiul școlar cu care sunt obișnuiți, copiii s-au arătat relaxați și dornici de a învăța lucruri noi despre protejarea surselor de apă, cu accent pe calitatea acestora, dar și despre rolul esențial al oamenilor pentru a reduce poluarea, în toate formele ei.
“Ora de aur” despre importanța apei a fost pregătită ca la carte de gazde. Evenimentul a debutat cu partea teoretică, copiilor fiindu-le prezentat un filmuleț care a evidențiat cele mai importante obiective ale companiei RAJA, în calitate de lider regional pe piața serviciilor de alimentare cu apă și care depune eforturi să ofere comunității apă potabilă de calitate și servicii de canalizare eficiente într-o arie extinsă de operare.
A urmat apoi partea practică a activității. Bari Turchian, șef al Laboratorului de apă potabilă Palas, a vorbit școlarilor despre procesele de tratare și verificare prin care trece apa de la captare până la robinetul fiecărui utilizator pentru a respecta cele mai riguroase standarde de calitate. Aceștia au aflat că procesul de monitorizare a apei implică anual sute de mii de analize ale indicatorilor chimici, fizici şi biologici. Și pentru a îmbina armonios utilul cu plăcutul, specialistul RAJA a realizat împreună cu cei mici câteva experimente, precum determinarea PH-ului apei, clorului, turbidității sau durității acesteia.
“O apă pură în natură nu există. Ea se încarcă cu tot felul de săruri, de gaze, praf, microorganisme. PH-ul clasifică apele în acide, bazice sau neutre. Apa potabilă este neutră. Și atunci când verificăm PH-ul putem vedea dacă apa este poluată. Orice acțiune în urma căreia copiii au de învățat este benefică pentru ei. Aceștia se pot îndrăgosti de anumite materii în timpul școlii și astfel se pot direcționa în calificarea ulterioară pe care o vor avea. De aceea și impactul nostru trebuie să fie major asupra evoluției parcursului lor școlar. Apa de la robinet este potabilă. Verificăm permanent calitatea apei, astfel încât consumatorii să aibă acces la o apă lipsită de risc”, a precizat Bari Turchian.
Prezentă la eveniment, învățătoarea Elena Rățoi a apreciat că “lecția organizată de către RAJA a fost binevenită, deoarece copiii au venit în contact direct cu realitatea, au învățat multe lucruri interesante, este o altă modalitate de asimilare a cunoștințelor. Trebuie să învățăm să respectăm natura, dacă dorim să trăim sănătoși”.
La finalul vizitei, copiii au plecat spre case încărcați cu informații de calitate despre apă și cu broșuri care le dezvăluie pe înțelesul lor povestea apei de-a lungul întregului său circuit. Prin organizarea acestei activități instructiv-educative, elevii au înțeles cât de important este ca fiecare dintre ei să păstreze apa curată, să nu o risipească și să o folosească cu chibzuință.